Uspješno smo obilježili 32. Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Iza nas je uzbudljiv vikend o kojem ce se dugo pričati… Sa preko 150 gostiju, tradicionalno smo proslavili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 2. marta 2024. godine u Stockholmu.

Ove godine, proslava je organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj, te uz podršku kompanija Plivit Trade, Sigrid Therapeutics, Brygghuset, Hotel Clarion Sign i Saveza bosanskohercegovačkih žena u Švedskoj (BHKRF).

Kao što je pitao jednom tako jedan vrli pitac neki, tako je i naša voditeljica i APU članica, Amina Agović, pitala prisutne:
“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” 

Gromoglasno DA je i ovaj put odjeknulo, kao najljepša uvertira u svečani program, kojeg možete pogledati u videu ispod.

Uvaženi gost večeri, Nj.E. Ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj g. Bojan Šošić nas je podsjetio na okolnosti prije i poslije referendumskog DA 32 godine prije, a koje i dan danas oblikuju Bosnu i Hercegovinu, kompleksnu, ali nezavisnu!

Zahvaljujemo se na sveukupnoj podršci od strane Ambasade BiH u Švedskoj, a posebnu afirmaciju našeg djelovanja, doživljavamo u riječima našeg ambasadora:

”Djelovanje zajednica kao što je vaša, predstavlja ostvarenje plemenite obaveze da se o Bosni i Hercegovini ispravno govori i misli, jer samo tako se može suprotstaviti perfidnim potezima onih koji našoj zemlji ni danas ne žele dobro. Jasno i neporecivim činjenicama prožeto tretiranje prošlosti treba da nas vodi u oblikovanje sadašnjosti i beskompromisnu posvećenost da Bosnu, jedini komadić planete koji Bosanci, ma gdje bili i ma kako dobro bili uklopljeni u sredinama u kojima su se obreli, mogu i trebaju oblikovati po svom nahođenju i po svojoj mjeri. Citirao sam ovih dana, po ko zna koji put, akademika Ljubomira Berberovića, i opet ću: „Bosna nam nije data, nego zadata“. Tu i takvu nezavisnost Bosne i Hercegovine gradili su i branili mnogi koji zaslužuju da ih pamtimo. Činimo našu domovinu na svakom koraku i u svakom smislu boljom, za sebe, za svakoga bez proizvoljnih razlika, za generacije koje će tek doći.”

Na pažnju dostavljamo obraćanje Nj.E. u cijelosti, svake hvale vrijedno: https://lnkd.in/dUyAFaj8

Svi učesnici naše svečane proslave su ostavili jak pečat. Fokus ove večeri su bili poduzetništvo i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, to umrežavanje naših ljudi kako bi se pospješila suradnja sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i ulaganje u domovinu.

Specijalni gost ove večeri je bio uvaženi g. Vjekoslav Vuković, PhD, Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH), koji je gostima predstavio rezultate istraživanja o ekonomiji BiH koje je VTKBiH sprovela. On je skrenuo pažnju na potencijal kojeg BiH ima, te odnos uvoza i izvoza na osnovu svih industrija koje su razvijene u našoj domovini. Pored ovoga, g. Vuković se fokusirao na mostove koji se mogu izgraditi između BiH i Švedske, kako bi se pospješila razmjena dobara. Pored ovoga, naglasio je kako VTKBiH stoji na raspolaganju zainteresovanim pojedincima, investitorima i poduzetnicima i da je uvijek spremna pomoći ukoliko su zainteresovani za suradnju.

U nastavku večeri, bosanskohercegovački poduzetnici koji djeluju i u Švedskoj i u BiH su govorili u svom radu, uspjesima, preprekama, kao i domoljublju koje ih usmjerava ka investiranju u BiH.

Ove večeri su govorili i Himzo Musić (Softhouse Balkans), Selma Kahrimanović (Pontuz Lofgren), Adis Murtić (Siemens Energy), Emir Ahmetspahić (Propeller), Zana Karkin (Bazerdžan) i Damir Konaković (Sigrid Therapeutics).

Tokom večeri su se također obratili i g. Zlatan Golalić ispred Plivit Trade-a, koji je odličan primjer saradnje između Švedske i BiH. G. Golalić koji je održao prezentaciju sa impresivnom statistikom njihovog nevjerovatnog rada na uvozu prehrambenih proizvoda sa Balkana u Švedsku (između nekoliko drugih zemalja u EU).

Umjetnost i naše jedinstveno kulturno naslijeđe su u srcu našeg naroda i bila je privilegija svjedočiti na sceni kako dva nevjerovatna umjetnika Enesa Žigu i Enesa Omerdića odaju počast našoj njegujućoj tradicionalnoj ljubavnoj pjesmi ”sevdalinki”.

Osim toga, Agović je na sceni recitovala i poeziju cijenjenih Mehmedalije Maka Dizdara i Izeta Kika Sarajlića, te time skrenula pažnju kako APU Mreža okuplja ljude oko svojih osnovnih stubova ”umjetnosti, kulture, sporta i poduzetništva”.

Rad APU Mreže, od osnovanja prije 20 godina, do danas, je predstavila i trenutna Predsjednica Džanina Karić. Ovom prilikom je govorila i o novom ogranku APU Mreže – APU Business, koji će se u budućnosti razvijati u saradnji sa VTKBiH, Švedskom trgovinskom komorom u BiH, te mnogim poduzetnicima u Švedskoj i BiH.

”Jako se radujem ovom sljedećem poglavlju APU mreže i putu koji je pred nama, posebno ove dvije naredne godine tokom mog mandata. Jedva čekam da počnemo stvarati prilike i poboljšati naš rad sa ovim fantastičnim timom!”

Posebno se zahvaljujemo našem organizacionom timu Džanini Karić, Amnini Agović, Enisu Živalju, Merani Sadiković Mandžukić, Esedu Tihiću, Ajši Ćupriji, Amiru Ćoraliću, Ameru Kariću za njihov zapažen višemjesečni volonterski rad.

Hvala Vam što ste prisustvovali ovoj važnoj večeri i pokazali da još uvijek stojimo iza naših zavjeta da je Bosna i Hercegovina za nas država ravnopravnih, mjesto ljubavi, povjerenja i prihvatanja.

Sretan Vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!