Povodom komemoracije i sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru ’92-95 godine, Dan bijelih traka je zvanično obilježen u Parlamentu Švedske kroz poludnevni seminar kojeg su organizirali zastupnici u švedskom parlamentu Azra Muranović, Denis Begić i Dženan Čišija, u suradnji s Ambasadom Bosne i Hercegovine u Stockholmu. 29. maja, seminaru su prisustvovali i predstavnici Upravnog Odbora (UO) kao i nekoliko članova APU Networka.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj NJ.E. Bojan Šošić je poručio da je iznimno važno održati kulturu sjećanja i poštivanja žrtava, a zbog budućnosti, opstanka demokratije i očuvanja mira u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj Europi i svijetu.

Jedan od govornika na skupu je bio i Prof. Dr. David Pettigrew, profesor na Univerzitetu Southern Connecticut, SAD koji je posvetio decenije rada na istraživanju ratnih zločina i prava na obilježavanje stratišta. Godine 2012. Prof. Pettigrew služio je kao ovlašteni međunarodni promatrač na općinskim izborima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini. Napisao je mnoge knjige i naučne radove o genocidu i zločinima na prostoru BiH, a i dalje provodi vrijeme u BiH radeći na novom istraživanju. Tokom svog obraćanja povodom zločina u Prijedoru, skrenuo je pažnju i na trenutna dešavanja u Ukrajini i Palestini.

Nadalje, Fabrice Dekoninck je istraživač i fotograf koji svojim radom u postratnom društvu u Bosni i Hercegovini doprinosi istini, sjećanju na zločine i njihove žrtve, ali i važnosti za pomirenja društva kako bi se ono moglo oporaviti od traume i nastaviti suživot.

Prisutnima se obratio i Satko Mujagić, koji je preživio logor Omarska i Manjača i danas aktivno radi na kulturi sjećanja i ljudskih prava. On kaže da Insistiranje na istini i njeno ponavljanje jedino može pomoći stvarnom pomirenju i osigurati zdravu budućnost generacija koje dolaze.

Napominjemo da predavanju Prof. Pettigrewa možete prisustvovati i vi 31. maja u Kistafolkhögskola. Ovaj događaj je u organizaciji BHRF, APU Network i IZBUS Stockholm.