Dayton -20 år efter kriget i Bosnen och Hercegovina

Dayton 20 år efter kriget!

I december 2015 har tjugo år gått sedan Daytonavtalet skrevs under och vapnen tystnade i Bosnien-Hercegovina. Tillsammans med Utrikespolitiska institutet uppmärksammade APU Network  allmänheten med en hel/halvdag om Bosnien där vi blickade både framåt och bakåt. Lärdomarna från tjugo års fredsarbete är många och vi vill bygga vidare på de starka banden mellan Bosnien och Sverige.

Uppslutning av olika organisationer som arbetar/har arbetat i Bosnien var stor, innehållet var brett med nyckelord kring t ex demokratiutveckling, försoningsprocesser, kulturens roll, ekonomiska situationen – blandat med kulturinslag, mänskliga rättigheter inkl kvinnors och barns rättigheter osv.

Inbjudna talare har varit bland annat:

  • Annika Björkdahl, professor i statsvetenskap, Lunds universitet;
  • Vesna Ćužić ambassadör Bosnien och Hercegovina i Sverige
  • Senada Demirovic, Creative intendent, ADA, Mostar
  • Jasminka Džumhur, ombudsman för mänskliga rättigheter i Bosnien och Hercegovina
  • Misha Glenny, författare och gästprofessor vid Columbia University
  • Anders Hedlund, biträdande enhetschef för västra Balkan och Turkiet, SIDA, tidigare ambassadråd vid den svenska ambassaden i Sarajevo;
  • Dženana Karup Druško, chef för Transitional Justice i Bosnien och Hercegovina
  • Roland Kostić, forskningsdirektör (Konstvetenskap), Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet
  • Sadeta Muric, medlem i BiH Riksförbundet i Sverige;
  • Svjetlana Nedimović, forskare, social rättvisa aktivist, tidigare Sarajevo plenum deltagare
  • Ivan Vejvoda, Senior Vice President / program, German Marshall Fund
  • Dan Smith, chef för SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute,
  • Srđan Šušnic, kulturstudier forskare, Banja Luka

Seminarium ägde rum i SIDA´s lokaler, Valhallavägen 199, Stockholm i samarbete med Utrikespolitiska institutet, Kvinna till Kvinna, Civil Rights Defenders, Bosnien-Hercegovinska Riksförbundet och Färgfabriken.

dayton avtalet påskrivning apu network

Bakgrunden

Den 14 december 1995 i Élyseépalatset i Paris skrev presidenterna för Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Förbundsrepubliken Jugoslavien under det avtal som efter tre och ett halvt år gjorde slut på kriget i Bosnien-Hercegovina.

Omkring 100 000 människor hade dödats, två miljoner drivits på flykten, tiotusentals våldtagits och mördandet av runt 7 000 män och pojkar i Srebrenica utgjorde en av de värsta krigsförbrytelserna i Europa sedan andra världskriget.

Avtalet som förhandlades fram med hjälp av EU och USA på en amerikansk militärbas i Dayton innebar att Bosnien-Hercegovina delades in i två enheter: Federationen Bosnien och Hercegovina där de bosniska muslimerna; bosniakerna och kroaterna är i majoritet och så Serbiska republiken där bosnienserberna dominerar.

I dag är de flesta överens om att det bästa med Daytonavtalet var att det skapade fred men i övrigt har det gjort Bosnien Hercegovina till ett mycket segregerat och svårstyrt land med lokala parlament och regeringar vid sidan av de gemensamma och där presidentskapet roterar på ett rullande schema mellan de tre största etniska grupperna.

Och 20 år efter fredsavtalet är det politiska läget mer instabilt än på länge.