Fahrudin Kučuk nominerad till Astrid Lindgren Priset 2017

Bosnien och Hercegovina för Astrid Lindgren Memorial Award 2017

Fahrudin Kučuk, mystikens och världsmagins berättare

20. oktober 2016 vid „International Frankfurt Book Fair“ i Frankfurt tillkännagavs kandidater för Astrid Lindgren Memorial Awards för år 2017.

De nominerade kommer från 60 olika länder runt om i världen och vinnaren av det prestigefyllda priset kommer att utses i Stockholm 4. April 2017. Bland dem finns även vår bosniske författare för barn och unga Fahrudin Kučuk, som uppmärksammats i nomineringen för sin litteratur som översatts till engelska.

Fahrudin Kučuks (1958.) verk är sprungna ur en stor förkärlek för barn och ungdomar vilket återspeglas i hans tidiga litterära inriktning till den unge läsaren. Livsomständigheterna förde dock honom i annan riktning ända fram till kriget i Bosnien och Hercegovina (1992.-1995.) som var en plågsam period för de unga i landet.

Som förälder genomgick Fahrudin Kučuk en tragedi, då hans femåriga dotter Aida Kučuk dödades i Sarajevo (2. Maj 1995).

För att ta hand om sitt sinnestillstånd och bidra till att bevara barnasinnet hos de yngsta, beslutade han att återuppta sitt skrivande för barn och ungdomar och skänka till dem berättelser som tillflykt från livets virvlar och turbulens.

Fram till idag har han skrivit ett tjugotal romaner, varav nio har givits ut, ett antal dramatexter som har spelats i teatrar för barn och unga, tiotals berättelser, sagoböcker och sånger.
Hans beskrivningar av det gamla Sarajevo finns i boken ”Tajna zvjezdane sobe“ (Stjärnrummets hemlighet) är stadsskildringar som fått sin välförtjänta plats i antologier och officiella turistguider för staden.

Hans romaner ”Dedo Hambo i mačak Bimbo“ (Farfar Hambo och katten Bimbo) och ”Edo u crtanom filmu“ (Edo i tecknat) har fått flera nationella utmärkelser.

Romantriologin ”Mračno kraljevstvo“ (Det mörka kungadömet) är det första i landet skrivna epos om den bosniska medeltiden som av kritikerna kallats för ”Ringarnas herre“ från Bosnien och Hercegovina. Romanen är översatt till engelska under titeln ”The Dark Kingdom“ och är ett av de Kučuks verk som omnämns i nomineringen för Astrid Lindgren priset.

Hans litterära uttryck är terapeutisk, avsett till att uppmuntra de unga läsare att hitta sin egen kreativitet när de ger sig ut på upptäcktsresor i livets universella värderingar och vikten av vänskap, som är viktiga element i Kučuks verk.

Liksom Astrid Lindgren skriver han äventyrsromaner och nedtecknar nutida sagan som till sin form och utryck alltid har en etisk kod och budskap viktig att förmedla till den unge läsaren.

Fahrudin Kučuk är mystikens och världsmagins berättare från Bosnien och Hercegovina.

Till min egen förtjusning har mitt eget slumartade möte med flera av Fahrudin Kučuks verk, varav boken ”Patuljak Dado iz Popovog gaja“ och ”Tajna zvjezdane sobe“ jag särskilt uppskattar,  befäst en författare som utan förbehåll ägnar sitt skrivande för barn och unga. Utöver det desto ännu mer viktigt – en författare som skapar  framstående resultat genom sina verk – är delar av den bosnien-svenske författaren Midhat Ajanovics recension av författarens litteratur.

Hans verk återfinns i flera barn- och ungdomsantologier.

Fahrudin Kučuk är även huvudansvarig för Festivalen för barnkonst (FEDU), med syfte att främja och lyfta barns och ungdomars skapande och kreativitet i Bosnien och Hercegovina och regionen.

Kučuk arbetar och lever i Sarajevo som konstnär. Han är medlem i Författarsällskapet i Bosnien och Hercegovina.

I vårt uppdrag att bygga broar mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina är vi i APU Network stolta över att uppmärksamma nomineringen som knyter samman två författare; den tidlösa författarikonen Astrid Lindgren och idag Fahrudin Kučuk, som båda i sitt skrivande tillägnat sina livsverk till barn och ungdomar.

Som en av representanterna av svensk-bosniska medborgare i Sverige ger vi i APU Network vårt fulla stöd och ämnar att verka för att Fahrudin Kučuk s hittar sin plats i svenska bibliotek, att vi bjuder in honom till samtal och möte med svensk-bosniska barn och ungdomar i våra nordligaste delar i Europa, som Kučuk så förträffligt skildrat i sin roman  ”Dedo Hambo och mačak Bibmo“.

Lycka till Fahrudin Kučuk!
Fahrudin Kucuks utgivna verk, med originaltitel:

„Patuljak Dado iz Popova gaja“ (roman), Connectum, 2004.,

„Tajna zvjezdane sobe“(roman), Connectum, 2005.,

“Čudni gosti“ (roman), Enkidu, 2006.,

“Dedo Hambo i mačak Bimbo“ (roman), Zalihica, 2008.,

„Potraga za patuljcima“ (roman), Connectum, 2008.,

„Blago iza 400 vrata“ (roman), Mauna-Fe, 2009.

„Edo u crtanom filmu“(roman), Dobra knjiga, 2012.

„Čarobno putovanje kroz Stari Grad“ (slikovnica), Općina Stari Grad, 2012.

„Mračno kraljevstvo – Otmica kralja“ (roman), TKD Šahinpašić, 2013.

„Abecedarij“ (slikovnica), Mediaplanet, 2013.

„Mračno kraljevstvo – Čudna planina i bunar želja“ (roman), TKD Šahinpašić, 2014.

„Abecedar“ (slikovnica), AD Card, 2015. ( bosansko-engleski), 2016.

„Abecedar“ (slikovnica), AD Card 2015. (bosansko-njemački), 2016.

„The Dark Kingdom“ ( roman na engleskom), Šahinpašić, 2016.

„The Puppeteer and his children“, Smashwords, 2016.