APU Network arbetar med att förse ETF i Sarajevo med en superdator

APU Network medlemmar Dejan Vitlacil, Irfan Koldzo och Darko Krsek har i samarbete med ETF i Sarajevo (rektor Samim Konjicija och Novica Nosovic ) och KTH i Stockholm arbetat med att förse ETF i Sarajevo med en superdator.

Idag finns en sådan utrustning i Zagreb och Belgrad men inte i BiH som med en sådan superdator skulle kunna få en stor fördel att kunna konkurera med lika villkor med omvärlden.

ETF i Sarajevo är mycket angelegna om att få denna utrustning så snart som möjligt utifrån rådande behovssituationen. I samband med projektet har APU Network under sommaren 2015 sponsrat utbildnin på KTH i Stockholm för två studenter från ETF Sarajevo, Alvin Huseinovic och Hana Haseljic som i fortsättningen kommer att arbeta med utveckling av superdatorer.

Vi arbetar och betraktar detta som ett pilotprojekt för att i framiden kunna förse andra högskolor och universitet i BiH med liknande utrustning.

Ambassaden för BiH i Stockholm med Vesna Cuzic har varit till stor hjälp och försett projektet med värdefull information om hur man går tillväga för att ”donera” utrustning som inte går att köpa i BiH.

Än är vi inte i mål på grund av att vi väntar på fraktbolag/speditör som kan frakta ner ”bebisen” och ordna erforderlig dokumentation.
Det är det sista steget i projektet och vi hyser stor hopp om att kunna frakta utrustningen så snart vi löser transportfrågan.