Seminariet: Diasporan – nyckeln till Bosnien och Hercegovinas ekonomiska utveckling

Lördagen den 23 maj 2015 kl 13-17 arrangerade APU Network i samarbete med Sida, Stockholms Handelskammare, SEEBA, Göteborgs Universitet och Sveriges ambassad i Sarajevo, Bosnien & Hercegovina, ett halvdagsseminarium om entreprenörskap i Bosnien och Hercegovina. Ökat engagemang av diasporan i Bosnien och Hercegovinas ekonomiska utveckling – utmaningar och möjligheter.

Seminariets fokus låg på möjligheterna för bosnier i Sverige att etablera verksamhet i Bosnien och därmed också bidra till Bosnien och Hercegovinas ekonomiska utveckling. Seminariet vände sig till alla som var intresserade av att starta och driva ett företag i Bosnien och Hercegovina, oavsett om det sker genom fysiskt flytt till landet eller på distans, eller till de som redan har ett företag och vill etablera sig på den bosniska marknaden. Vi hade äran att ha med oss tre företag vars grundare har återvänt till Bosnien och Hercegovina från Sverige och Norge och som idag driver framgångsrik verksamhet i Mostar, Sarajevo och Jajce: Prostor, ZinkTeknik och Nirbo.

Seminariet hålls i centrala Stockholm, på Stockholms Handelskammare, Brunnsgatan 2. Efter att seminariet avslutades vid ca 18.30-tiden fanns det möjlighet att följa med på middag med gäster och arrangörer. Intresset för event blev större än väntat och de initiala 80 platser utökades snabbt till fler antal deltagare, ca 110.

Då eventet var väldigt uppskattad av bade besökarna, gästerna och arrangörerna, bestämdes det att fler liknande event skulle arrangeras först I Sverige men sedan även I Bosnien i Hercegovina. För närvarande är nästa eventet planerad att genomföras i slutet av maj 2016 i Göteborg.