Danas se prisjećamo žrtava nastradalih za vrijeme genocida u Srebrenici, koje je jedno od najmračnijih poglavlja u modernoj evropskoj historiji.

11. jula 1995. godine, preko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka je brutalno ubijeno kao dio etničkog čišćenja, a mi se od tada svake godine prisjećamo na posljedice mržnje i podjela među ljudima. Na ovaj dan, dok se u Potočarima ukopavaju posmrtni ostaci srebreničkih žrtava pronađenih u masovnim grobnicama širom BiH, mi se ipak zalažemo za jedinstvo i obnavljamo zavjete da ne želimo da se ovakva zlodjela više nikada i nikome ne ponove.

Međutim, nažalost, ove godine mi svjedočimo da je historija spor učitelj, te koristimo priliku da skrenemo pažnju na monstruozna dešavanja nad palestinskim narodom. Suosjećamo se sa žrtvama i porodicama žrtava, te se nadamo da će međunardna zajednica reagovati te Gazu učiniti istinskom sigurnom zonom.

Vremenski okvir genocida u Srebrenici

1991-1992: Kako je Jugoslavija počela da se raspada, etničke tenzije u Bosni i Hercegovini su eskalirale. Bosna je proglasila nezavisnost u martu 1992. godine, što je dovelo do brutalnog sukoba među Bošnjacima, Hrvatima i Srbima.

1993: United Nations (UN) su proglasile Srebrenicu ”sigurnom zonom” pod svojom zaštitom. Uprkos ovoj oznaci, enklava je bila slabo branjena i neadekvatno snabdjevena, zbog čega su njeni stanovnici bili ranjivi.

Početkom jula 1995: Srpske snage pojačale su napad na Srebrenicu. Grad, pretrpan izbjeglicama, pao je u ruke Armije bosanskih Srba 11. jula 1995. godine.

11-22. jul 1995: Tokom narednih dana muškarci i dječaci su odvojeni od žena i djece, te transportovani na udaljene lokacije a zatim mučeni i pogubljeni. Tijela su pokopana u masovne grobnice, od kojih su mnoga kasnije ekshumirana i ponovo sahranjena u pokušaju da se prikriju zločini. Posmrtni ostaci nekih žrtava su pronađeni u više od jedne grobnice, a ostaci nekih nisu pronađani u cjelosti ili uopće.

Ove godine, vječiti smiraj će pronaći 14 žrtava genocida, među kojima je jedan maloljetnik, koji će biti ukopani u Potočarima. Nekoliko dana kasnije počet će i proces dodavanja naknadno pronađenih i identifikovanih kostiju ranije ukopanih žrtava.

Užasi Srebrenice naglašavaju katastrofalne posljedice nekontroliranog nacionalizma, etničke mržnje i neuspjeha međunarodnih tijela da zaštite ugroženo stanovništvo. Događaj je potaknuo globalne napore da se spriječi genocid i počinioci budu pozvani na odgovornost.

Je li to Mir?
Da li tako prestaje Rat?

Kad zašuti
Željezno oružje
A do neba vrišti
Materino srce?

Abdulah Sidran, Pjesma o Srebrenici