Vernissaget: Skandinavisk design möter traditionellt bosniskt hantverk.

Sarajevo sessioner: Skandinaviska designers.

I samband med APU Network och Stockholm Furniture Fair 3-7 februari 2015 (världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign, med inredning för såväl hem som offentlig miljö), presenterades resultat av samarbetet mellan några kända svenska designers och arkitekter samt ett 87 år gammalt möbelföretag från Bosnien och Hercegovina. Vernissaget pågick 2-6 februari 2015 på Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32 i Stockholm.

I början av 2014 etablerades samarbetet mellan skandinaviska designers Monica Förster, Harri Koskinen, Gert Wingårdh och Sara Helder med det bosniska familjeföretaget Rukotvorine från staden Konjic, känd för sin traditionella hantverk inom trä- och möbelindustri. Tekniken ”rezbarenje” (bosniska) är en gammal teknik med lång tradition som är också nominerad till UNESCO.

Rukotvorine hade etablerat sina kontakter med svenska formgivare genom Designprojekt Brilliant, som genomfördes och finansierades med svenska ambassadens medel för Sverigefrämjande tillsammans med extra tilldelade medel från FIM december 2013. Företaget medverkade också i en tvådagars workshop med de svenska designerna Rudberg och Petersson, arrangerad av ambassaden tillsammans med FIRMA Projekt vid Konstakademin i Sarajevo.

Under varumärket Zanat (dottterbolag till Rukotvorine) skapades en ny serie möbler Bosca (Bo = Bosnia, Sca = Scandinavia) som är moderna möbler, designade i Skandinavien och tillverkade i Bosnien och Hercegovina med traditionellt bosniskt hantverk och design inslag av bosnisk kulturarv.

Både innan och efter vernissaget i Stockholm, så vann Zanat flera svenska och internationella priser för deras nya möbelserien Bosca.

ZANAT
RUKOTVORINE