På kulturresa med Allteatern i Brijuni

Snart bär det av igen för Allteatern  – Riksteaterförening grundad av APU Network och bh förening Neretva – då gruppen åker på en kontaktresa till Bosnien och Hercegovina för att besöka flera teatrar i Sarajevo och Mostar. Detta är den andra kontaktresan som gruppen gör i syfte att utveckla kulturutbyte mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina. I somras besökte våra kulturrepresentanter ögruppen Brijuni och teatern Ulysses, på inbjudan av Rade Serbedzija. 
När Rade Serbedzija gästade Sverige i våras, blev det början på en fin konstnärlig bekantskap mellan artisten, Allteatern och andra föreningar som tillsammans arbetar för ett kulturellt utbyte mellan Bosnien och Hercegovina och Sverige. Efter sin konsert i Sverige, bjöd Rade Serbedzija  Allteaterns ordförande Samra Kuljuh, Mirsad Besovic från Spektrum Riksteaterförening tillsammans med Riksteaterns VD Magnus Aspegren, till ögruppen Brijuni för att besöka teater Ulysses och prata om möjligt långvarigt samarbete.   Teatern Ulysses har producerat flera pjäser med kända skådespelare och dramastudenter från Kroatien och Bosnien och Hercegovina och även haft gästspel från andra teatrar i Europa.
 
Under tre dagar har gruppen fått tillfälle att umgås med Rade Serbedzija, som är en av teatergrundarna, och producenten Lenka Udovicki samt andra medlemmar av ensemble och inspirerats till möjliga samarbeten genom formella och informella diskussioner om deras arbete på ön. Vi har haft tillfälle att se föreställning ”Antigona – 2000 years later” under två kväller, en under bar himlen och den andra under regnkappor. Inte ens regnet störde inte den hängivna publiken som njöt av naturens ljudeffekter.
 
En överväldigande känsla av engagemang och passion följer en i närvaro av sådan kreativ kraft som vi har mött på Brijuni. Känslan förstärktes även av öns underbara mikroklimat och den närvaro och prägeln fd Jugoslaviens president Tito lämnat efter sig.
Beröringspunkterna har varit många och inom snar framtid kommer det utkristalliseras hur vi kan koppla ihop dessa kreativa krafter med de svenska scenerna och Riksteatern.
 

Hello

Hello