APU Network eventet Beneath the sky/Koliko visoko je nebo

APU Network organiserade event där det visades dokumentären ”Beneath the sky/Koliko visoko je nebo” av ett historiskt värde för Bosnien och Hercegovina. Den har samlat ihop material från tidig början av kriget och innehåller autentiska bilder som har visats runt på alla nyhetskanaler under krigsåren 1992-1996. Filmen visar situation i dåtids Gorazde, en stad i östra Bosnien som under kriget drabbats hårt, varit isolerat i månader och avskuren från Bosnien.

Våren 1993, lyckades Sulejman Mulaomerović som första journalist sedan Bosnienkrigets början år 1992 ta sig, under häpnadsväckande förhållanden, från ett belägrat Sarajevo till ett krigsdrabbat Goražde. Med sin kamera dokumenterade han makalösa bilder om människans vilja att överleva. Under sin resa krigsskadades han tre gånger men alternativet att ge upp fanns aldrig. Hans bilder och inspelningar kom att spridas i media världen över och präglade stora delar av krigsrapportering från Balkan under 90-talet. 

Idag är Gorazde en stad med starkt företagsklimat i hela Bosnien. Stora och välrenomerade företag investerar och startar fabriker, stor majoritet av stadens befolkning är sysselsatt; tom befolkning från närliggande städer, har fått jobb där.

”Beneath the sky” leddes av Dzeneta Bradaric i Stockholm och Anis Babajic i Göteborg, ett väldigt lyckat samarbete som skett mest på distans. Arbetsgruppen bestods av fem medlemmar i Göteborg och tio, exklusive ungdomar som var värdar i Stockholm – åtta.

Båda visningarna var välbesökta, med 80 besökare i Göteborg (Haga bio – fullbokad) medans i Stockholm kom ca 290 människor till filmvisningen på Svenska Filminstitutet.

Bland besökarna fanns det blandat publik i båda städer och noterbart var att det fanns gäster från Regeringskansliet samt Bosnien och Hercegovinas ambassad, kommunen mm.

Projektet ”Beneath the sky” fick stor medial uppmärksamhet även i Bosnien och Hercegovinas vilket var bra bekräftelse på ett lyckat projekt.

Projektet ”Beneath the sky/Koliko visoko je nebo” började planeras i maj 2015 och verkställdes i september samma år.

”Beneath the sky” innehöll tre delar:

1. Dokumentären, som visar den svåra perioden under kriget
2. Diskussion med filmaren Sulejman Mulaomerovic
3. Dagens situation i Bosnien, besök från Svenska ambassaden i Sarajevo, ambassadörens andra sekreterare Karin Lissola.