Srebrenica-offer hedrades i Stockholm

I år organiserade APU Network föreningen i samarbetet med Bosnien och Hercegovinas ambassaden, BH Ungdomsförbund, Bosniska Islamiska Församlingen och en rad organisationer minnesstund för folkmordet i Srebrenica för att minnas alla de oskyldiga människor som blev mördade. Årsdagen när genomfördes genocid mot barn, ungdomar, kvinnor och man, äldre i Srebrenica enklaven.

Syftet är att hedra offren och påminna om den hemska händelsen som skett mitt i Europa under 90 -talet samt lyfta fram vikten av fortsatt arbete med demokratiska processer i Bosnien och Hercegovina och slå till ytterligare ett slag för jämlikhet för alla dess medborgare, oavsett bakgrund och för att skapa ett samhälle som präglas av tolerans och respekt för mänskliga rättigheter.

Igår, den 11 juli kl.18.00 hedrades offren för folkmordet i Srebrenica med en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Den 11 juli för 22 år sedan mördades 8372 bosniakiska pojkar och män, under loppet av tre dygn. Bland de 71 offer som begravs idag finns den 14-årige Senad. Idag skulle Senad ha varit 36 år gammal.

Minnesstunden är ett led i vårt kontinuerliga arbete för demokratiska principer och tolerans, såväl i Bosnien som i Sverige. Det är också en påminnelse om nationalismens yttersta konsekvenser, desto viktigare i en tid där främlingsfientlighet vinner mark och det offentliga samtalet hårdnar.

Talarna var Lejla Cengic , taleskvinna Bosnian and Herzegovina’s Institute for Missing Persons, Gordana Katana, journalist på Oslobodjenje -Bosnien och Hercegovinas oberoende tidning, Anders Bengtsson, ExPo.

Ceremonin avslutades med att alla närvarande lade en vit lilja i vattnet vid Nybroviken.