Nya möjligheter för studenter i Bosnien och Hercegovina tack vare KTH och APU

Trettio månader sedan möttes för första gången APUs medlemmar Irfan Koldžo, Darko Krsek och Dejan Vitlacil tillsammans med representanter från Kungliga tekniska högskolan I Stockholm med en idé att donera en superdator till Elektrotekniska högskolan i Sarajevo.

En enkel idé blev allt förutom det då det tog mer än trettio månader för APU Network och Kungliga Tekniska Högskolan att skänka den första superdatorn till Bosnien och Herzegovina någonsin. Projektet delades upp i två olika aktiviter. Den första var en fortbildning för två ingenjörer från Elektrotekniska högskolan i Sarajevo i Sarajevo till Stockholms KTH. Den andra var transport av superdatorn till BiH.

“Från mitten av oktober börjar studenter från högskolan i Sarajevo att använda datorn i deras praktiska utbildning och det är viktigt att påpeka att den här datorn är tio gånger bättre och snabbare än vad universitetet tidigare haft” sa professorn Novica Nosović. “Allt vi gjort här skulle vara omöjligt utan hjälp och donationer av bosnier som bor i Sverige och APU Networks medlemmar” lyfter Irfan Koldžo fram, vars förtjänst är stor i att det idag finns en superdator i Sarajevo.

Dessutom är det viktigt att nämna alla som hjälpte till i realiseringen av detta projekt bland andra Bosnien och Hercegovinas ambassad i Stockholm tillsammans med ambassadören Vesna Cuzic, det bosniska departementet för mänskliga rättigheter och flyktingar och sponsorerna Plivit Trade, Aner Trans, BR Verkstad, Aqua Dental, Soluzions och sist men inte minst Stockholms Kungliga Tekniska Högskolan.

Enligt definitionen är en superdator en dator som kostar mer än 10 miljoner dollar. Den kan bearbeta enorma mängder av information på kort tid. Förutom på fakultetet kommer den här datorn att användas i forskning och ska vara tillgänglig för  andra skolor i Bosnien och Hercegovina.