, ,

Dan državnosti B&H 2021 – promocija knjige o sevdalinci i druženje uz sevdah muziku

Datum 25. novembar obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na taj dan 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu gdje je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene njene historijske granice koje potječu još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Povodom Dana državnosti 2021 APU Network i Bosanskohercegovačko društvo Neretva organizuju promociju knjige ”Sevdalinka – 505 pjesama sa notnim zapisom” autora Muhameda Žere i večer sa ugodnim druženjem. Kroz 40 godina skupljanja tekstova i notnih zapisa, ova će knjiga ostati kao historijsko pamćenje i vječno sjećanje na lijepe sevdalinke.

Sevdalinka je tradicionalna bosansko-hercegovačka narodna pjesma koja već stoljećima živi sa generacijama u BiH. Ona je pjesma urbanoga bosanskoga prostora koja je nastala negdje u 16. vijeku. Sevdalinka je ime dobila po turskoj riječi sevda što znači ljubav. Turci su riječ sevda preuzeli od Arapa, a na našim prostorima je sevda dobila H i nastao je sevdah. Kažu da je sevdalinka ogledalo duše i duševnog stanja, kako individualnog, tako i narodnog. Nije slučajan onaj, svima dobro poznati opis sevdalinke, kada pitaju bosansko dijete, šta je to sevdalinka, a ono na to odgovara: “Ama, to je ono, kad babo pjeva, a plače!”

Program večeri:
17:30: Druženje uz muziku i zakusku
18:00: Promocija Knjige ”Sevdalinka – 505 pjesama sa notnim zapisima” uz pjesmu sevdaha
19:00: Obraćanje povodom Dan Državnosti
19:30: Druženje uz muziku

Dobrodošli u subotu, 27. novembra 2021!
Adresa: Lokal Neretva (Glanshammarsgatan 8, Bandhagen)